Tabela wykazu ilości błonnika w produktach

Każdy pasjonat zdrowego stylu odżywiania, który przede wszystkim stawia na organiczne, bliskie naturze produkty, nie unika nigdy owoców, jak i warzyw z pewnością będzie zainteresowany tym jak dopasować ilość błonnika do swojej diety. W tym celu zalecamy zapoznanie się z tabelką, który wykazuje ilość, w jakiej jest zawarty błonnik w produktach.
Przyjmując w rozliczeniu, że produkty będą zawierały 100 gramów ilość błonnika w tej wadze danego produktu jest następująca. W produktach pochodzenia ryżowego znajdziemy tylko dwa gramy błonnika, jednak jeżeli sięgniemy po zdrowszą formę ryżu, czyli ryż brązowy dostarczymy za jego pomocą organizmowi aż osiem gramów błonnika pokarmowego.

 

Inaczej zaś sprawa ma się z kaszami, które często jadamy w porach obiadowych. Kasze bez względu na to, jakiego będą rodzaju ich zawartość błonnika sięga zazwyczaj około pięciu gramów. Bez względu, czy będzie to kasza orkiszowa, gryczana, czy też jęczmienna. Wyjątek w tym przypadku stanowi popularna jako dodatek śniadaniowy kasza manna. W kaszy mannej znajdziemy zaś już tylko dwa gramy błonnika pokarmowego na sto gramów produktu.